Nauka i technologie, Nauka w Polsce

Cukrzyca typu 2 osłabia mięśnie nóg

Fot. Flickr, Jason Devaun

U osób chorych na cukrzycę typu 2 siła mięśni nóg ulega osłabieniu, maleje także objętość części z nich – wynika z badania, które publikuje internetowe wydanie pisma „Diabetes Care”.

Cukrzyca typu 2 – zwłaszcza źle kontrolowana – przyczynia się do rozwoju wielu powikłań, w których część jest szczególnie groźna dla zdrowia i życia. Wiadomo, że osoby, które na nią cierpią są narażone m.in. na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym zawał serca i udar mózgu, niewydolność nerek, utratę wzroku z powodu uszkodzenia siatkówki oka, a także na amputację nogi z powodu tzw. zespołu stopy cukrzycowej.

Najnowsze badanie naukowców brytyjskich ujawnia, że cukrzyca typu 2 powoduje również osłabienie mięśni nóg.

Zespół z Manchester Academic Health Science Center przeprowadził badania wśród 20 pacjentów z cukrzycą typu 2 i w dobranej pod względem wieku, płci oraz wskaźnika masy ciała (BMI) grupie zdrowych osób.

Badacze sprawdzili siłę oraz objętość mięśnia czworogłowego uda, mięśni grupy tylnej uda (należy tu mięsień dwugłowy uda), a także mięśni grupy tylnej podudzia (np. mięsień brzuchaty łydki) i tylnej grupy podudzia (np. mięsień piszczelowy przedni). W analizie uwzględnili nasilenie obwodowej polineuropatii cukrzycowej (uszkodzenie nerwów obwodowych), zawartość w mięśniach tkanki tłuszczowej oraz poziom witaminy D3 we krwi.

Okazało się, że w porównaniu z osobami zdrowymi chorzy na cukrzycę mieli znacznie zredukowaną siłę mięśnia czterogłowego oraz mięśni grupy tylnej podudzia, a także znacznie mniejszą objętość wszystkich badanych mięśni uda. Obniżenie siły mięśni było w największym stopniu związane z natężeniem polineuropatii obwodowej. W mięśniach grupy tylnej i przedniej łydki stwierdzono też znaczny wzrost ilości tkanki tłuszczowej.

Jak komentują autorzy pracy, fakt, że cukrzyca uszkadza mięśnie nóg jest o tyle niepokojący, iż wiąże się ze wzrostem prawdopodobieństwa upadku i złamania, co zwłaszcza u osób starszych zwiększa ryzyko zgonu.